Praktijk

Je mag / kan pas op Tussentijdse Toets en / of examen wanneer je je theoriecertificaat hebt behaad.

In onderling overleg met jouw rij-instructeur wordt bepaald wanneer je op examen kan/mag. Voordat je examen ingepland kan gaan worden, moet je de rijschool machtigen dmv DigiD. Dit houdt in dat je de rijschool toestemming geeft om voor jouw een examen aan te vragen. Het machtigen gebeurt via www.cbr.nl.

Een gewoon praktijkexamen duurt ongeveer in totaal 55 minuten. Het is altijd raadzaam om voor je examen nog een rijles in te plannen. Tijdens deze rijles kan je alle voorbereidingen nog even doen die van belang zijn voor je examen, zoals spiegels en stoel goedzetten. Aan het eind van deze rijles rijdt je zelf naar het cbr-examencentrum en je rij-instructeur zorgt ervoor dat je op tijd aanwezig bent. 

Hoe verloopt het examen :

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe het examen verloopt. Hij vraagt je naar het zelfreflectieformulier, die je van je rij-instructeur hebt gekregen, alsmede naar je oproepkaart. Ook zal de examinator ie ID of paspoort controleren. Vervolgens ga je samen met de examinator naar de parkeerplaats waar de auto staat en moet je een ogentest doen. Daarbij moet je het kenteken van een auto kunnen lezen van ongeveer 25 meter. Daarna stelt de examinator enkele vragen over de auto ter voorbereiding van de rit.

de examinator toetst of je vlot, veilig en zelfstandig kunt rijden, en of je voldoende rekening met andere weggebruikers houdt. De examinator let onder andere op :

  • Voertuigbeheersing
  • Kijkgedrag
  • Verlenen van voorrang
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen
  • Milieuvriendelijk rijden

Je krijgt tijdens je examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet, het gaat om het totaal beeld. 

Kortom: De examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om vlot, veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de examenrit krijg je in het examencentrum te horen of je geslaagd bent.Zo gaat het bij het Praktijkexamen.